Minister Schouten van Landbouw geeft toe dat boeren de komende tijd toch gedwongen kunnen worden om te stoppen met hun bedrijf of verplicht hun veestapel moeten inkrimpen. Hoewel het kabinet dat niet wil, kunnen provincies zelf wel die keuzes maken.
Peter Winterman 18-10-19, 17:59 Laatste update: 18:24
Dat zei vicepremier Schouten tijdens de wekelijkse persconferentie van de minister-president, waar ze premier Rutte verving. De afgelopen weken is veel onduidelijkheid ontstaan over stikstofmaatregelen die de landbouwsector treffen. Sommige provincies hanteren strengere stikstofregels dan andere provincies.
,,De provincie gaat over zijn eigen regels’’, zegt Schouten. Een deel van de landbouw- en natuurvergunningen wordt afgegeven door de provincies: daar heeft het Rijk niets over te zeggen. Dat betekent ook dat provincies kunnen besluiten om boeren tóch te verplichten hun veestapel in te krimpen of hun bedrijf te beëindigen.
,,Alles waar wij als Rijk aan bijdragen, daar is vrijwilligheid het uitgangspunt’’, aldus Schouten. ,,Als provincies eigen keuzes maken, met hun eigen middelen en hun eigen regels, dan kan ik niet zeggen: dat mag niet.’’ Dat betekent volgens Schouten ook dat provincies zelfstandig onteigeningsprocedures in werking kunnen zetten.
Gevoelig
Verplichte inkrimping van de veestapel ligt extreem gevoelig in de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Voor het CDA is het onbespreekbaar dat boeren gedwongen worden om te stoppen. Ook de VVD stelt dat er ondanks de stikstofcrisis in Nederland geen koe of varken minder gehouden hoeft te worden. D66 stuurt juist aan op een halvering van de veestapel.
Zelf beloofde Schouten tijdens het grote boerenprotest van 1 oktober op het Malieveld dat onder haar regime de veestapel in Nederland niet met de helft hoeft in te krimpen. ,,Zo lang als ik minister van Landouw ben, betekent dat ook dat er wat mij betreft geen halvering van de veestapel komt’’, drukte Schouten duizenden boze boeren op het hart.
Deze week kwamen Schouten en de provinciebestuurders bij elkaar om de stikstofchaos te bespreken die de afgelopen weken is ontstaan. De partijen hebben afgesproken om uiterlijk 1 december ‘nadere duidelijkheid te geven’ over de stikstofregels voor boeren. Pas later volgt meer duidelijkheid over andere stikstofmaatregelen.
Comments