top of page

Staf botst met Vollenbroek over adviesvergoeding

Stichting Agrifacts (Staf) haalt in een publicatie in zijn donateursblad flink uit naar voorzitter Johan Vollenbroek van MOB.


Staf schrijft dat de Friese overheid ruim €155.000 betaalde aan milieuorganisatie Mobilisation for the environment (MOB) voor behoud van een afvalverbrander van Omrin in het Friese Harlingen. Staf plaatst vraagtekens bij het verrichten van advies voor een bedrijf waartegen eerder procedures zijn gevoerd. Johan Vollenbroek reageert fel via twitter en kwalificeert het artikel als riooljournalistiek. Volgens MOB slaat Staf de plank volledig mis en staat het stuk ‘boordevol met onjuistheden en insinuaties’.


Vergunning eerst gesneuveld

Volgens Staf is Vollenbroek ingehuurd om de milieuzaken op orde te brengen bij een nieuwe afvalverbrandingsoven van de afvalinzamelaar Omrin in Harlingen. Omrin zamelt afval in voor zestien Friese en drie Groningse gemeenten. Vollenbroek krijgt in 2014 zitting in een ‘begeleidingsgroep luchtkwaliteit’ op verzoek van een Friese bestuurder. Staf noemt het inschakelen van Vollenbroek door de Friese overheden ‘opmerkelijk, aangezien hij enkele jaren eerder de milieuvergunning van de afvaloven onderuit wist te procederen’. Staf heeft van de GGD in Friesland doorgekregen dat in totaal € 155.545 aan facturen is ingediend door MOB voor geleverde diensten in de periode 2015-2017. Staf heeft de facturen die betrekking hebben op het advies over de afvaloven inclusief die van andere adviseurs online gezet.


MOB bestrijdt alle aantijgingen

MOB bestrijdt in een uitgebreide reactie op haar website de aantijgingen van Staf en in een discussie op Prikkebord.nl. Zo is volgens MOB tegen de NBW-vergunning van REC Harlingen nooit door MOB een procedure gevoerd. Volgens MOB is er ook geen sprake van dat er een fors bedrag is betaald voor het behoud van een afvalverbrander: ‘MOB is door de overheid betaald voor de begeleiding gedurende circa drie jaar van drie intensieve projecten. Hiervan zijn alle stukken nog beschikbaar’.


Geen vervolggesprek FDF

Als gevolg van de Staf-publicatie komt er voorlopig geen vervolggesprek tussen een groep Achterhoekse FDF-boeren en Johan Vollenbroek. Dat zegt Thijs Wieggers, FDF-coördinator voor de Oost_achterhoek van Farmers Defence Force. Wieggers was een van de initiatiefnemers van een actie begin juli waarbij boeren met trekkers naar de woning van Vollenbroek wilden. Dat is toen door de politie niet toegestaan, wel was er een gesprek tussen Vollenbroek en de boeren. “We hebben toen afgesproken dat er een vervolggesprek zou komen na de vakantie, maar daar hebben we nu geen behoeft meer aan”, aldus Wieggers.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page