top of page

STAF: Provincie creëert zelf piekbelasters in stikstof

De Provincie Gelderland creëert zelf piekbelasters door nieuwe natuur tegen veebedrijven aan te plussen. Daarbij heeft de provincie gekozen voor stikstofgevoelige natuur, waardoor deze natuur meetelt voor het stikstofbeleid. Het gevolg is dat deze veebedrijven nu als forse piekbelasters te boek komen te staan. Dit meldt Stichting AgriFacts (STAF) na onderzoek.


Volgens STAF was dit voor veel bedrijven met een eenvoudige handeling te voorkomen geweest. Wanneer Gelderland voor haar natuurontwikkeling een afstand van 100 meter had aangehouden tot deze bedrijven, dan was de piekbelasting de helft minder. Bij 250 meter is dat 65%, meldt de organisatie. Nu zijn de nieuwe natuur dicht tegen de veebedrijven aangetekend en heeft het bovendien de bestemming stikstofgevoelige natuur meegekregen. Dit heeft de provincie volgens STAF ook al ingetekend op de habitatkaart in de Aerius Aankoopcalculator, met als gevolg dat de veebedrijven nu als een forse piekbelaster uit het programma rollen. De Rijksoverheid gebruikt de Aankoopcalculator, zo geeft STAF aan, om te bepalen welke bedrijven piekbelaster zijn en voor opkoop in aanmerking komen.

Niet te zien voor publiek Gelderland heeft in 2017 het actualisatieplan voor nieuw te realiseren natuur vastgesteld. Daarbij zijn zoekgebieden aangewezen voor in totaal 7.300 hectare, om uiteindelijk 5.300 hectare nieuwe natuur te kunnen realiseren. Deze zoekgebieden heeft de provincie alvast ingetekend in Aerius en tellen, zo betoogt STAF in een verklaring, al mee voor het stikstofbeleid. De stichting tekent daarbij aan dat deze nieuwe gebieden niet te zien zijn in de zogeheten Aerius Monitor, de tool die de overheid beschikbaar heeft gesteld voor het publiek.

STAF merkt op dat vooral in de Rijntakken talrijke zoekgebiedjes voor stikstofgevoelige natuur zijn ingetekend, bij elkaar naar schatting 5.000 hectare. Deze gebieden zitten geregeld zowat tegen bedrijven aan ingetekend, meldt de organisatie in een verklaring. De stikstofgevoelige natuur en een deel van het bedrijf liggen in hetzelfde hexagoon. "Aerius Aankoopcalculator berekent voor deze bedrijven een enorme piekbelasting. Wanneer de provincie voor haar natuurontwikkeling een afstand van 100 meter had aangehouden tot deze bedrijven, dan was de piekbelasting de helft minder. Bij 250 meter is dat 65%", concludeert STAF.




1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page