Volgens stikstofminister Christianne van der Wal zou de prioriteit in haar stikstofaanpak liggen bij veehouderijen en piekbelasters. Dit verkondigde zij afgelopen week in haar Kamerbrief en in diverse media. Provincies zijn belast met de uitvoering. Provincie Flevoland was als eerste klaar met het intekenen van boerengebied waar fors in de stikstofuitstoot moet worden gesneden: het gaat om de oostrand van de Noordoostpolder, waar zo’n 80 boeren zitten. De emissies moeten hier met 50 tot 70 procent omlaag. Deze boeren stoten volgens de provincie teveel stikstof uit op Weerribben-Wieden.
Gebiedscheck
Wie het gebied checkt op piekbelasters, komt er geen enkele tegen. Dit is inmiddels bevestigd door de Provincie. Er zitten geen piekbelasters in dit gebied. Wat nog vreemder is: het gros van de boeren hier is akkerbouwer. De provincie kan deze keuze nog niet uitleggen. Ik vermoed dat de Provincie gebruik heeft gemaakt van een nieuwe rekenmethode bij de aanwijzing van dit gebied. Die methode werkt niet met individuele bedrijven, maar pakt bedrijven samen en maakt daar een grote emissiebron van. De Provincie kan op dit moment geen inzage geven in de achterliggende berekeningen. Die volgen over enkele weken. Op de foto: de ligging van stikstofgevoelige natuur t.o.v. de oostrand van de Noordoostpolder.
Eind vorig jaar nam een groep boeren bij N2000-gebied Mantingerzand (Dr) contact op. Zij wilden weten wat een kleine dertig jaar aan natuurontwikkeling heeft opgeleverd. Enkele collega-boeren waren destijds uitgekocht voor natuur en het gebied ging flink op de schop. Wat is daarvan het effect op de natuurkwaliteit? Zowel provincie als natuurorganisatie hadden geen antwoord op deze vraag. In natuurgebieden worden gigantisch veel gegevens verzameld over de biodiversiteit, zo blijkt. Echter, daar wordt weinig mee gedaan. Voor het inschatten van de natuurkwaliteit maken provincies gebruik van stikstofmodel Aerius. Dit model berekent voor Mantingerzand een matige tot sterke overbelasting; dat is schadelijk voor de biodiversiteit. Klopt die rekenuitkomst wel met de werkelijkheid in het veld? Het artikel over de zoektocht naar een antwoord op de vraag van de boeren is te downloaden op de STAF-website.
https://stichtingagrifacts.nl/gegevens-biodiversiteit-volop-verzameld-maar-nauwelijks-gebruikt-voor-stikstofbeleid/
Comentarios