top of page

Stikstofwet aangenomen in laatste zitting van het jaar

In de laatste dag voor het Kerstreces heeft een meerderheid in de Tweede Kamer voor de stikstofwet van minister Schouten gestemd. Ook waren er stemmingen over dierenwelzijn in de veehouderij, en landbouw en klimaat.


De Tweede Kamer heeft in een twee en een half uur durende zitting gestemd over alle nog op tafel liggende moties en amendementen over een kleine zestig onderwerpen. Een daarvan was het wetsvoorstel Stikstofreductie en Natuurherstel, de stikstofwet van minister Schouten, waarover de Kamer een week eerder nog een flink debat heeft gevoerd. De minister bereikte daags voor dat debat een akkoord met oppositiepartijen SGP, SP en 50Plus, waardoor er bij de stemmingen een meerderheid was voor de wet.

Ook stemde de Kamer in met amendementen die zijn ingediend door de coalitie en de meewerkende oppositiepartijen. Daarin is onder andere vastgelegd dat in 2025 al bij 40 procent van het areaal aan voor stikstof kwetsbare natuurgebieden onder de KDW ligt. In 2030 moet dat 50 procent zijn, en in 2035 74 procent.

Daarnaast moet de regering voor natuurgebieden die overmatig te maken hebben met stikstofdepositie uit het buitenland, met dat buitenland gaan overleggen over vermindering van de emissies daar, en anders met de Europese Commissie. De Kamer stemde er ook mee in dat het beroepsverbod uit de stoppersregeling werd gehaald en dat niet enkel stalsystemen, maar ook emissiereducerende managementsystemen worden meegenomen in de beoordeling van de emissie van een bedrijf.

Het alternatieve stikstofwetsvoorstel van GroenLinks heeft het niet gehaald. In de regiobladen van Agrio van dit weekend wordt verteld wat de stikstofwet betekent voor de landbouw.


Farm to Fork en de bio-industrie

Naast de stikstofwet werden nog andere landbouwzaken behandeld. De Kamer nam ook twee SGP-moties aan om de Europese Farm to Ford-strategie kritisch te beoordelen, en om niet in te stemmen met de doelstelling om het mestgebruik met 20 procent te verminderen. Ook een motie van de PvdA om het houden van kippen in kooien zo snel mogelijk uit te faseren, een motie van de SP om verbetering van dierenwelzijn en brandveiligheid als voorwaarde te stellen voor Sbv-subsidies, en een van de PVV om de bio-industrie af te bouwen ten gunste van kleine gezinsbedrijven kregen de goedkeuring van de Kamer.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page