top of page

Studentenrestaurants UGent gaan net minder vegetarische maaltijden aanbieden.

Foto van schrijver: Linda van KollenburgLinda van Kollenburg

“Dit voelt als een stap terug”


GENT -

Het vegetarische aanbod in de studentenrestaurants van de UGent wordt teruggeschroefd. Studenten die geen vlees willen eten, zullen vanaf september minder keuze hebben. Een besparingsmaatregel, omdat er te veel maaltijden werden weggegooid. “Maar dit voelt als een stap terug, in plaats van vooruit.”


Max Dedulle Vandaag om 18:14


Tortellini vier kazen, een couscousschotel met falafel of een paprika-erwtenburger? Wanneer de studentenresto’s in Gent opnieuw openen na de zomerstop, hebben studenten en personeel van de UGent heel wat vegetarische opties. Minstens de helft van het menu in de resto’s is steevast veggie.

Maar binnenkort hebben ze minder keuze. Het vegetarische aanbod wordt teruggeschroefd. Vanaf eind september zal nog maar 25 procent van de gerechten op de kaart vegetarisch zijn en 75 procent niet-vegetarisch. Dat is deze zomer beslist door de Sociale Raad van de UGent, zeggen verschillende bronnen.

Afvalberg Het is een nieuwe besparingsmaatregel volgens Vince Leeman, de voorzitter van de Raad. “Er was gewoon niet genoeg vraag. Uit een enquête onder de studenten bleek dat minder dan drie op de tien voor een veggie maaltijd kiezen, ook al is de helft van de gerechten vegetarisch.” De Sociale Raad buigt zich over alle sociale voorzieningen voor studenten, inclusief de maaltijden en de tarieven in de resto’s. Er ging te veel eten de vuilnisbak in, wat volgens Leeman dan weer de prijs opdreef. “Het zorgde voor een financiële put. De grote afvalberg maakte het moeilijker om een betaalbaar assortiment aan te bieden in de restaurants.” Stappen terug Er klinkt ontgoocheling onder de studenten. “De vleesindustrie heeft een enorme impact op het milieu”, zegt Febe Visart van Green Office, een organisatie die nadenkt over hoe de UGent duurzamer kan zijn.“We hadden net plannen klaar om nog verder te gaan dan die fifty/fifty. Zo hoopten we op een uitgebreider veganistisch aanbod, maar dat wordt nu weggeveegd.”

Dat vraag en aanbod elkaar niet volgden, kan Visart begrijpen. “Maar dan moet men zich vooral afvragen waarom niet meer mensen voor een vegetarische maaltijd kozen. Een universiteit heeft een voorbeeldfunctie. Dit voelt alsof er stappen terug worden gezet, in plaats van vooruitgang te maken.”

Antwerpen De beslissing van de Sociale Raad steekt af tegen een andere beslissing van de Universiteit Antwerpen, waar net de omgekeerde beweging bezig is. Daar willen ze tegen 2030 rood vlees van de kaart halen in de studentenrestaurants en 80 procent van de maaltijden vegetarisch maken. De Sociale Raad verdedigt de beslissing. “Dit is een evenwichtig compromis waar studenten en experts samen over hebben nagedacht”, zegt Leeman. “We verliezen duurzaamheid niet uit het oog. Zo wordt rundsvlees vervangen door varkensvlees, wat een minder grote impact heeft op het milieu.”

Belangrijke vraag: of de vegetarische variant van de beroemde ‘Brugspaghetti’ uit het gelijknamige studentenrestaurant ook van de kaart verdwijnt, is nog onzeker. “Het precieze aanbod is nog niet vastgelegd”, zegt Leeman. De UGent zelf reageerde donderdag niet op onze vragen.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page