top of page

Toch beroepsverbod bij opkoop van veehouderijen

Een veehouderij met dieren zonder productierechten die meedoet aan regeling gerichte opkoop mag zich niet meer elders in Nederland vestigen. Dat schrijft minister Carola Schouten van LNV in een brief over de ‘Gerichte opkoop van veehouderijlocaties met hoge stikstofdepositie nabij stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden’ aan de Tweede Kamer.


Daarmee is het zogenoemde beroepsverbod weer in de regeling opgenomen. Eind vorig jaar had de minister in een debat over de Stikstofwet nog toegezegd dat het beroepsverbod uit de regeling voor de gerichte opkoop van veehouderijen zou worden gehaald.


‘Een belangrijk aandachtspunt bij opkoop van veehouderijen met dieren zonder productierecht is dat er bij opkoop geen rechten kunnen worden doorgehaald en dat daarmee op een andere manier moet worden geborgd dat de vermindering van stikstofemissie en depositie op Natura 2000-gebieden blijvend is’, stelt de minister in de Kamerbrief. ‘Mede hiertoe is de regeling opgenomen dat de ondernemer – op vrijwillige basis – ermee akkoord gaat niet elders in Nederland een veehouderij te vestigen of over te nemen en anderszins medewerking zal verlenen aan het realiseren van een blijvende vermindering van de stikstofemissie vanaf de vestiging.’


Overleg met provincies

Sinds november 2020 is de eerste tranche van de regeling opengesteld. Hieraan kunnen bedrijven meedoen die zich tot maximaal 10 kilometer van een stikstofgevoelige Natura 2000-gebied bevinden. De uitvoering van de regeling ligt bij de provincies. Om te beoordelen op welke wijze de effectiviteit van de regeling kan worden verbeterd voor de tweede en derde tranche die respectievelijk komend najaar en in 2022 worden opgesteld, gaat Schouten de regeling met de provincies evalueren.


Vleeskalveren en melkgeiten

Om de doelmatigheid van de gerichte opkoop van veehouderijen bij stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden te vergroten heeft de minister het oorspronkelijke voorstel om de regeling enkel open te stellen voor veehouderijbedrijven met dierproductierecht (melkvee, pluimvee, varkens) verbreed met bepaalde soorten veehouderijbedrijven met dieren waarvoor geen productierechtstelsel geldt, te weten bedrijven met vleeskalveren en melkgeiten.

‘Omdat deze bedrijven ook kunnen voldoen aan de drempelwaarde en over relatief weinig grond beschikken en er geen vergoeding betaald hoeft te worden voor de opkoop van dierrechten, zijn reducties van stikstofemissies en daarmee vermindering van stikstofdepositie op Natura-2000 gebieden bij deze bedrijven kosteneffectiever te realiseren in vergelijking met opkoop van bedrijven met dierrechten’, schrijft de minister in de Kamerbrief.


Piekbelasters benaderen

Schouten laat de Tweede Kamer ook weten dat zij in overleg met provincies gaat kijken op welke wijze de grootste piekbelasters nabij Natura 2000-gebieden gerichter benaderd kunnen worden. Daarnaast wil de landbouwminister onderzoeken wat de deelnamebereidheid is van deze bedrijven om hun bedrijf via opkoop te beëindigen of te verplaatsen. VUIL SMERIG LOEDER DAT JE BENT CAROLA!!!!

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page