top of page

Uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide in 2019 net als voorgaande jaren gedaald


De uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide is in 2019 weer gedaald ten opzichte van de jaren daarvoor. De daling van stikstofdioxide is minder sterk dan die voor fijnstof. De luchtkaarten van 2020 zijn nog niet beschikbaar.


De Atlas Leefomgeving actualiseert elk jaar de luchtkaarten. Daarmee is de uitstoot van fijnstof (PM10) en stikstofdioxide (NO2) te zien.


De dit jaar geactualiseerde kaarten over 2019 laten zien dat de hoeveelheid fijnstof wederom is gezakt. In 2013 en 2014 waren er in het midden en het zuiden van het land nog hoge concentraties (meer dan 21 µg/m3). De gebieden kleurden daarom ook geel tot oranje of rood. In 2017 en 2018 werd er, mede door de weersomstandigheden, geen daling gezien. In de nieuwe kaart van 2019 zie je dat de daling doorzet. In Nederland zijn er meer blauwe gebieden, zoals bijvoorbeeld in het oosten. Daar duikt de uitstoot weer onder de 20 microgram per kubieke meter.

Trend voor 2013 merkbaar

De dalende trend is al voor 2013 waarneembaar. Zo laat de trendanalyse over de periode 2008-2015 een afname van gemiddeld 0,9 microgram per kubieke meter per jaar zien en zijn de gemeten jaargemiddelde PM10-concentraties de afgelopen twintig jaar gehalveerd. Rond de eeuwwisseling schommelden de concentraties nog rond de 35 microgram per kubieke meter. Op sommige (rode) plekken is dat nog steeds het geval; rond de havens en in gebieden met veel veehouderij.


Ook minder stikstofdioxide

Ook de concentraties stikstofdioxide (NO2) waren in 2019 gemiddeld vijf procent lager dan in 2018. De daling van stikstofdioxide tussen 2013-2019 is minder sterk dan die voor fijnstof. Maar op de kaart van 2019 zie je duidelijk meer blauwe gebieden, bijvoorbeeld in het zuidwesten. Dat gebied kleurde in voorgaande jaren overwegend geel tot rood. In het grootste deel van het land worden de grenswaarden gehaald, op een enkele straat in Amsterdam en Arnhem na.


Verandering zet door

Het jaargemiddelde over 2020 is er er nog niet. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de Covid-19-maatregelen het afgelopen jaar zorgden voor dalende concentraties fijnstof en stikstofdioxide. De luchtkwaliteit was tijdens de eerste lockdown beter dan verwacht; de concentraties gemeten stikstofdioxide en fijnstof daalden in sommige gemeenten tussen de tien en dertig procent, wat meer is dan werd ingeschat.

De komende jaren verwacht het RIVM dat de daling van zowel fijnstof als stikstofdioxide doorzet.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page