top of page

Varkenshouderij maakt omwonenden niet ziek

Lees deze opinie van Caroline van der Plas. De krant heeft ‘m helaas niet geplaatst. Dan delen we deze hier. Deel deze ook met uw vrienden!

Varkenshouders kunnen nog zoveel doen om te voldoen aan alle maatschappelijke eisen, maar het schijnt nooit genoeg te zijn. Dit blijkt ook weer uit het suggestieve artikel in De Stentor/Tubantia van 10 juni jl. over de bouw van het nieuwe varkensbedrijf van Jan Schuttert in Ommen.


De krant stelt, zonder enige feitencheck te hebben gedaan, dat ‘megastallen’ op het gebied van longaandoeningen en luchtwegen een negatieve invloed hebben. Het is een citaat kennelijk van de adviseur van Stichting Leefbaar Buitengebied Marcel Middelkamp. En de journalist slikt het voor zoete koek. Dat er een discussie plaatsvindt over de voors en tegens van het varkensbedrijf van Schuttert in Beerzerveld, vindt niemand erg. Maar die discussie moet wel op de juiste feiten zijn gebaseerd. Middelkamp roept maar wat.

Wat zijn dan die feiten? Varkenshandelaar Jan Schuttert bouwt een mooi bedrijf in Ommen. Okay, het is een groot bedrijf. Daarover mogen de meningen verdeeld zijn. Maar het bedrijf voldoet wel aan de strenge wet- en regelgeving in Nederland op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Regels die veel strenger zijn dan in vele andere landen in Europa, laat staan in de wereld.


Sterker nog: De stal van Schuttert voldoet zelfs aan méér eisen dan de wet voorschrijft. Zo krijgen de zeugen en biggen door de extra grote vrijloop-kraamhokken meer bewegingsruimte. Iets wat de maatschappij graag ziet, maar wat niet wettelijk verplicht is. En waar de boer geen cent extra voor krijgt betaald in de vleesprijs. Marcel Middelkamp vertelt dit er waarschijnlijk niet bij als hij plannen smeedt om Schuttert voor de rechter te dagen.


Wat hij wel uit zijn mouw schudt, is dat grote stallen als die van Schuttert een negatief effect hebben op longaandoeningen en luchtwegen. Een uitspraak die op niets is gebaseerd. Er loopt nog een onderzoek naar de geitenhouderij en volksgezondheid. Ook daarvan is nog geen causaal verband gevonden tussen geitenhouderij en longaandoeningen. De varkenshouderij is door de wetenschap helemaal nog nooit in verband gebracht met longaandoeningen bij omwonenden.

Sterker nog: het Longfonds stelde deze week nog dat 90 procent van de fijnstof die een gemiddelde Nederlander inademt, hij/zij binnenkrijgt wanneer hij/zij in een gebouw is. En 80 procent daarvan krijgt hij binnen in zijn eigen woning.


Middelkamp stelt zaken (bewust?) verkeerd voor.

Van fijnstof is bekend dat het slecht is voor de luchtwegen, maar de uitstoot van fijnstof in de buitenlucht in Nederland, komt voor slechts 21 procent uit de landbouw. En van die 21 procent komt de meeste fijnstof uit de pluimveehouderij. Dit komt omdat in 2012 de legbatterijen zijn afgeschaft en pluimveehouders verplicht werden om hun kippen te laten scharrelen in strooisel. Meer dierenwelzijn dus, maar ook meer fijnstof. En de pluimveehouderij werkt knetterhard aan fijnstofreductie.


Varkensbedrijven

Varkensbedrijven produceren juist relatief weinig fijnstof. In de varkenshouderij daalde de fijnstofemissie in de periode 1990 – 2017 bovendien met ruim 40 procent: van 1577 ton PM10 (1990) naar 893 ton PM10 (2017). De uitstoot van ammoniak in de varkenshouderij daalde in die periode zelfs met 80 procent. Van 100 miljoen kilo in 1990, naar 19 miljoen kilo in 2017. Geen enkele sector heeft zo’n grote daling van de ammoniakemissie weten te realiseren. De uitstoot daalde vooral vanwege het enorm toegenomen gebruik van luchtwassers in varkensstallen. Deze luchtwassers filteren de ‘vieze’ lucht naar schone lucht. Juist moderne varkensstallen, zoals die van Schuttert stoten minder ammoniak en fijnstof uit.


Ziekteverwekkers

Wat andere ziekteverwekkers betreft: In 2017 bleek uit vervolgstudies van het eerste onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) dat er geen verband kon worden aangetoond tussen ziekteverwekkers in een varkenshouderij en de gezondheid van mensen in de omgeving. Bijvoorbeeld Hepatitis E infecties en de resistente ESBL-bacteriën en clostridium difficile komen volgens het onderzoek net zo vaak voor bij mensen die dichtbij veehouderijen wonen als mensen die daar verder vandaan wonen. Er was volgens de onderzoekers dan ook geen effect te verwachten dat deze ziekteverwekkers vanuit varkenshouderijen worden overgebracht.


MRSA

En MRSA dan, vraagt u zich misschien af? Daarvan is jaren geleden al gebleken dat de veehouderij gerelateerde variant veel minder besmettelijk is dan de humane variant. Ziekenhuizen in Brabant hebben op basis van die feiten hun beleid omtrent MRSA voor mensen in varkensdichte gebieden en varkenshouders jaren geleden al versoepeld.

Dat Stichting Leefbaar Buitengebied en omwonenden in Ommen zorgen hebben bij de komst van een groot varkensbedrijf, daar valt niemand over. Vaak is het onwetendheid. Maar zorgen hebben is hun goed recht. Juist daarom is het belang van de juiste feiten zo groot. Kennis leidt tot begrip; begrip leidt tot draagvlak; draagvlak leidt tot bestaansrecht.

Laten we de discussie daarom fair houden en stop met mensen onzin te verkopen. Dit leidt alleen maar tot nog meer polarisatie en het vergroot de kloof tussen boeren en burgers.


Een kloof die boeren juist aan het dichten zijn door zorgen van burgers serieus te nemen, daar op te handelen en in gesprek te gaan met burgers.

Zoals Jan Schuttert bijvoorbeeld.


Caroline van der Plas Voorzitter BoerBurgerBeweging

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Коментарі


bottom of page