top of page

Verhaaltje voor Esther!

Beste Esther,


Wederom richt ik me weer tot je. Het is niet dat ik niets beters te doen heb, het is voorjaar, én het is topdrukte op de boerderij.

Echter, het is wel bittere noodzaak want jij bemoeit je met onze bedrijven tot in onze stallen, tot in onze gezinnen, én tot in ons welbevinden.

Je bent er zo trots op...

Dit demissionair Kabinet heeft hoe wonderbaarlijk ook ingestemd met (Jouw) Wet Dieren

Stoppen met Onthoornen, omdat je dieren bij ingrepen geen pijn mag berokkenen. Dieren houden naar hun aard En stalbranden voorkomen...

Wij zijn enkele jaren geleden gestopt met onthoornen uit het oogpunt dat koe hoorns bij koeien horen, en dat gehoornde koeien mooi zijn.


Het onthoornen zelf gebeurde altijd onder algehele narcose en met lokale verdoving door de veearts.(dus we hadden nooit het idee dat we de kalveren pijn deden?!)

Maar zonder het besef te hebben dat ons stalsysteem daar totaal niet geschikt voor is hebben we besloten om het te gaan proberen zonder onthoornen, uit Idealisme.

We zijn er nu kei hard van terug gekomen. En weten helaas ook niet hoe het anders moet, maar dit veroorzaakt enorm veel dierenleed.

Daarvoor wil ik je even waarschuwen.


Onze koeien lopen van April tot begin November buiten. Daarna moeten ze echt naar binnen omdat het weer dan te slecht is en er geen voer meer is buiten. (Hier zouden ze op de Oostvaardersplassen een voorbeeld aan moeten nemen.)

Helaas is het traditionele stalsyteem dat wij hebben, een rechthoekig gebouwde stal met ligboxen, traditionele voerhekken, in combinatie met de in Provincie Brabant verplichtte emissie arme vloer.

Dit is totaal niet geschikt gebleken voor gehoornde koeien. Zeker in een koeien koppel waar altijd rangorde heerst. Onze koeien hebben elkaar ernstige verminkingen aangedaan. Vooral bij de vaarzen was het vreselijk.

Daarnaast zijn een groot deel van de hoorns afgebroken omdat de dieren elkaar bij het voerhek weg prikken, de koe schiet hard uit het hek, en de hoorn breekt af, (over verminken gesproken.)


Onze voorkeur was ook om een potstal, (diepe strostal) te bouwen toen we nieuw bouwde maar in onze Provincie Noord Brabant was en is dat niet toegestaan toen wij bouwden, helaas...In 2024 is het verplicht dat alle Nederlandse veehouderij bedrijven zo n emissiearme systeem hebben. Dus dan is de kans op een mooie diervriendelijke diepstrooisel stal voor de meeste boeren zo goed als verkeken...

Zelfs met een diepstrooisel stal hoor ik van boeren die dat hebben nog over verminkingen van koeien bij elkaar. In een stal zijn altijd dode hoeken, en daar zit het gevaar.

Rangorde houd je altijd. En de jonge dieren delven dan altijd het onderspit zeker in een stal. Dat heeft ook invloed op het nog kunnen vreten aan het voerhek voor de dieren die laag in rangorde zitten.

Ik ben bang dat de invoer van deze nieuwe Wet Dieren, welke dierenleed zou moeten voorkomen heel veel dierenleed gaat veroorzaken. En ik mag hopen dat Partij Voor De Dieren dat niet wil hebben!


En dan heb ik nog niet gesproken over de veiligheid van de boer en de boerin, en hun kinderen. De dierenartsen, en bedrijfsbezoeken zoals schoolklassen, kindjes in de argrarische kinderdagverblijven, en boerderijcamping gasten.

Wandelen in de natuur is leuk, vooral op het platteland, Gooi het platteland maar open, hoor ik afgelopen tijd vaker roepen, maar dat is levensgevaarlijk tussen een kudde gehoornde koeien zeker wanneer er volgens uw ideaalbeeld kalveren bij lopen. (Amendement Dieren houden naar hun aard)Gaat dit wel samen?!

Ik meen dat er veel natuurgebieden zijn waar de wandelende mensen niet bij de koeien mogen komen, vanwege het gevaar, mogen wij dan straks ook niet meer bij onze koeien komen?! Of maakt het niet uit als wij verongelukken? En kunnen we dan het platteland nog wel geschikt houden voor recreatie? U vergeet in uw idyllische plaatje dat de boeren en de veeartsen degene zijn Die dan dag in dag uit hun leven wagen om hun werk nog te kunnen doen.

Want als er een gehoornde koe bij is met teveel hormonen, en je bent net op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd dan kan je dat als boer(en kind) of veearts met je leven bekopen.


Een alternatief voor onthoornen zou kunnen zijn hoornloos fokken. Maar dat gaat helaas alleen nog maar via Kunstmatige Inseminatie. Of zit het verbod op KI toevallig straks ook weggemoffeld in je Wet Dieren? (Dieren moeten zich kunnen gedragen naar hun aard)?!

Het stoppen met onthoornen kan wel gestimuleerd worden. En bij nieuwbouw zou er rekening mee kunnen worden gehouden. Ik ben van mening dat de boer zelf uiteraard het risico mag nemen om te stoppen met onthoornen. Maar verbieden te onthoornen is niet verstandig. Maar daar komen we vast pas achter als het te laat is.


In het rapport Familie kuddes van de WUR hieronder, ziet u wat we zouden moeten doen om de omgeving van de koeien aan te passen aan de dieren.

Maar als dat moet, dan moeten we nog een keer diep in de buidel tasten, en dan haakt 50% van de boeren af, misschien zelfs wel 75% van de boeren dat kan toch niet uw bedoeling zijn?!


Dan nog even terug over die emissiearme vloeren. Volgens jouw amendement; Dieren moeten volgens de Wet Dieren voortaan beschermd worden tegen stalbranden. Ik voorzie hier een hele grote tegenstrijdigheid.

Emissiearme systemen (vloeren en luchtwassers) zijn absoluut niet brandveilig. Maar ze waren de afgelopen 10 jaren wel verplicht bij nieuwbouw, en straks in 2024 moeten alle oude bestaande stallen bij Wet met dit brandgevaarlijke systeem aangepast worden!!! Als het aan de Argrarische sector ligt niet natuurlijk, maar dat is bij u vast wel bekend.


Dus wat wilt u met uw Partij?

En, wat wil onze Demissionair Landbouw Minister? Of moet dit gedrocht straks soms door de opvolger van Mevrouw Schouten concreet worden vormgegeven? Dan weet ik genoeg


Hier gaat iets gruwelijk mis...

(Waarschuwing! Bevat schokkende beelden!)

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page