top of page

Verontwaardiging over eenzijdig NOS-bericht over levensproductie.

Op sociale media is vandaag verontwaardigd gereageerd op het NOS-nieuwsbericht over de hoge levensproductie van de Nederlandse veestapel.

NOS maakte het nieuwsbericht naar aanleiding van de CRV-jaarstatistieken waaruit bleek dat de levensproductie van de Nederlandse koe fors is gestegen. In het bericht stelt NOS dat dit vooral komt door een hogere productie per koe. Volgens de Dierenbescherming is dat onwenselijk en worden koeien nog altijd veel te vroeg afgevoerd. Ook zou een hogere productie leiden tot meer voeropname en daarmee meer mest en fosfaatuitstoot.


Koeien wel degelijk ouder

Op sociale media reageren mensen verontwaardigd op het feit dat een positief bericht (koeien worden ouder en behalen een hogere levensproductie) zo negatief gebracht kan worden. Want koeien worden wel degelijk ouder, zo laat CRV weten. Afgelopen boekjaar is de levensduur met 2,5 maand gestegen ten opzichte van vorig jaar. Vergeleken met twintig jaar geleden worden koeien nu zelfs gemiddeld een half jaar ouder.


Oudere koeien gebruiken minder voer

Op Twitter noemt Jan Dijkstra, universitair hoofddocent veevoeding bij Wageningen Universiteit, het bericht van NOS ‘eenzijdig’. Hij stelt dat er per kg melk 7 procent minder voer nodig is.doordat de koeien ouder worden. ‘Dat is goed voor milieu en boer.’ Ook zijn collega Henk Hoogeveen, hoogleraar bedrijfseconomie bij Wageningen Universiteit, meldt zich in de discussie op Twitter. ‘Je kunt hoge melkproducties “niet natuurlijk” vinden, maar ze hebben niet geleid tot een verminderde levensduur en dat is de claim die gemaakt wordt, zonder onderbouwing met data.’


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page