top of page
Foto van schrijverLinda van Kollenburg

Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

In 2020 gaf 45 procent van de 18-plussers aan maximaal vier dagen in de week vlees te eten (ook wel flexitariërs genoemd), 5 procent zei nooit vlees te eten. 30 procent at vijf of zes dagen per week vlees. Ongeveer een derde van de volwassenen is het afgelopen jaar minder vlees gaan eten, een half procent is gestopt met het eten van vlees. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2020 van het CBS.

Van februari tot en met juni 2020 zijn ruim 3,6 duizend inwoners van Nederland van 18 jaar of ouder geïnterviewd voor het onderzoek Belevingen. Hen is gevraagd wat ze denken en doen in relatie tot klimaatverandering en energietransitie. Ook werd onder andere gevraagd op hoeveel dagen in de week ze gewoonlijk vlees of vis eten; bij de warme maaltijd, als broodbeleg of als snack. Het onderzoek was enkele weken bezig toen de coronacrisis uitbrak. Mogelijk hebben de coronacrisis en daaropvolgende maatregelen invloed gehad op de antwoorden van de deelnemers.

Het overgrote deel van de volwassenen (75 procent) eet dus nog wel vlees, maar niet iedere dag. 20 procent eet nog wel dagelijks vlees. Van degenen die geen vlees eten zei 3 procent weliswaar geen vlees maar wel vis te eten (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs). 0,4 procent kiest voor een volledig plantaardig dieet.

ConsumptiegedragPersonen van 18 jaar of ouder Volledig plantaardig 0,4 Nooit vlees en nooit vis 1,7 Nooit vlees, wel vis 2,6 Maximaal 4 dagen per week vlees 44,75 6 dagen per week vlees 30,4 Iedere dag vlees 20,2


Hoogopgeleiden eten vaker geen vlees

Hoogopgeleiden (hbo, wo) geven vaker dan laagopgeleiden aan geen vlees te eten. Van de volwassenen met een wo-opleiding eet 10 procent pesco- of vegetarisch, van de hbo’ers 6 procent, tegen 1 procent van degenen met alleen basisonderwijs. Volledig plantaardig eten komt het vaakst voor bij universitair geschoolden, van hen geeft 2 procent dit aan. Onder 18-plussers met een lager onderwijsniveau is dat minder dan 0,3 procent. Vrouwen geven vaker dan mannen aan dat ze geen vlees eten. Mensen jonger dan 35 jaar eten naar verhouding iets vaker pescotarisch of vegetarisch, terwijl ouderen (vanaf ongeveer 55 jaar) juist vaker flexitarisch eten. Stedelingen eten vaker pesco- of vegetarisch en flexitarisch dan plattelandsbewoners.


Ruim 1 op de 3 volwassenen is minder vlees gaan eten

In 2020 zegt 35 procent van de 18-plussers dat ze in de voorafgaande 12 maanden minder vlees zijn gaan eten dan daarvoor, door vleesloze dagen in te lassen of door kleinere porties vlees te eten. De meerderheid, 58 procent, geeft aan dat hun vleesconsumptie het afgelopen jaar niet is veranderd. Desgevraagd vindt 37 procent van de vleeseters dat ze eigenlijk minder vlees zouden moeten eten. Degenen die al af en toe geen vlees eten (de flexitariërs, en mensen die vijf of zes dagen per week vlees eten) vinden dit vaker dan degenen die iedere dag vlees eten: 40 procent tegen 25 procent.


7 op de 10 niet-vleeseters noemen dierenwelzijn als reden

Van degenen die nooit vlees eten geeft 70 procent aan dat dierenwelzijn hiervoor de belangrijkste (48 procent), dan wel een reden is (23 procent). Klimaat of milieu volgt met 59 procent op de tweede plaats. Voor flexitariërs wegen persoonlijke redenen (gezondheid, geen behoefte aan of vindt vlees niet lekker) zwaarder dan dierenwelzijn, en klimaat of milieu.


In deze publicatie staat centraal wat inwoners van Nederland denken en doen in relatie tot de klimaatverandering en de energietransitie. De bevindingen zijn gebaseerd op de CBS-enquête Belevingen die in 2020 geheel aan dit thema was gewijd. In totaal hebben 3 648 personen van 18 jaar of ouder aan het onderzoek deelgenomen. Aanvullend is gebruik gemaakt van andere informatiebronnen van binnen en buiten het CBS. De thema’s zijn: opvattingen over klimaatverandering, opvattingen over energietransitie, duurzaam wonen, duurzame mobiliteit, vleesconsumptie en klimaatbewuste leefstijl.



 

We hebben wat kritiek op deze cijfers... Ze zijn namelijk gelogen! Er werd weer meer vlees gegeten in 2020 dan voorgaande jaren, er komen nog steeds pallets vol met vleesvervangers aan bij onze buren, bedrijven zoals Vivera en andere producenten van vleesvervangers krikken expres hun cijfers omhoog, zodat de burger denkt dat het allemaal een goed idee is. Laat ik U uit Uw droom helpen...het is geen goed idee! U bent geen koe, geen paard. Een koe heeft vier magen om het taaie cellulose van de voedingsstoffen te scheiden. De menselijke maag en darmen zijn niet in staat deze polysaccharide af te breken want ze lost niet op in water. U heeft ook geen hele lange dikke darm zoals een paard, waar voedsel lang verblijft om te worden verteerd door specifieke bacterien die, U raad het al, U niet heeft! Het is dan ook onzin van de hoogste plank, dat u zich wijs laat maken, dat u plantaardig kunt eten. 40% van wat u eet, kakt u weer uit... Dan is er nog dat andere, vergif. Planten zijn giftig, ja zelfs die u eet nog. In mindere mate, maar als u er veel van eet, krijgt U toch voldoende binnen voor problemen zoals maag en darm-perforaties, nierstenen en noem maar op. Men noemt deze stoffen Anti-Nutrienten, want gif is zo eng. Maar het is dus gif...

Dan de voedingsstoffen. Vlees is niet het zelfde als een plant. Vlees bevat vetten, aminozuren, eiwitten en vitamines en mineralen die planten ook wel hebben, maar in de verkeerde verbinding, ze passen niet in ons lichaam. Dat lichaam moet dus extra hard werken om planten om te zetten, soms ten koste van eigen mineralen en voedingsstoffen. Ik kan nog uren doorgaan, maar deze dames vertellen u graag waardoor ze ziek werden...hint : Het zat niet aan een koe of varken vast!




1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page