top of page

VLEES IS TE PUUR OM TE LATEN BEZOEDELEN


Ja, ik hou van vlees! Een maaltijd zonder vlees (of vis) is in mijn ogen niet af. Ik vind het gewoon lekker! Als boerenzoon weet ik waar het vlees vandaan komt en met welke toewijding veehouders hun dieren behandelen. Maar net als bij de mens heeft ook een dier geen eeuwig leven en getuigt het louter van respect voor het dier als we het vlees puur en smaakvol consumeren.


Alhoewel de mainstream media en supermarkten ons anders willen laten geloven eet 95 procent van de Nederlanders gewoon vlees zonder fratsen. 83 procent vindt vlees lekker en 49 procent eet vlees om een gevarieerde hoeveelheid mineralen en eiwitten binnen te krijgen. Hoe belangrijk dit is, wordt door diëtist Erica Slof onderschreven (zie: https://bit.ly/31ihvFr).


Wat je eet moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Iedereen maakt zijn of haar afwegingen. Maar laat je niet in de luren leggen door informatie of reclame van voedingsmiddelenfabrikanten die vleesvervangende producten maken en dit met veel tamtam onder misleidende namen als Kips Vega paté, Vegetarische Kipstuckjes, Vegetarische balletjes, Beyond Meat Burgers, Valess Vegetarische schnitzels, Vegetarische Slager Rul gehackt, Vegetarische Slager Bratwurst etc. etc. aanbieden.

De op commercieel gewin gefocuste fabrikanten snappen heel goed dat de overgrote meerderheid van de consumenten de smaak en textuur van echt vlees prefereert. Maar onder druk van maatschappelijk gewenst gedrag, ingeschreeuwd door organisaties als Wakker Dier, Peta, de Postcodeloterij en dierenactivisten, wekken ze de indruk dat iedereen op hun nepvlees zit te wachten. Het zou beter zijn voor het milieu: #not #fail. Het zou beter zijn voor de gezondheid: #not #fail Het zou beter zijn voor dieren #not #fail.

Nogmaals: wat iedereen in zijn mond steekt zal me worst zijn. Maar beste fabrikanten van ultra-processed ‘voedsel’: zullen we vanaf nu afspreken dat alleen afgeleide producten van dieren het stempel vlees krijgen? En dat verder misbruik van woorden als (ham)burgers, schnitzels, paté, gehaktballen, kip en worst vanaf nu verleden tijd is? Jullie goedbetaalde bureaus moeten toch echt iets originelers kunnen verzinnen voor jullie met zout en smaakstoffen volgepropte print- en pulpvoedsel?


Bezoedel niet langer het goede imago van echt, puur vlees. Bescherm de consument, voor huidige én toekomstige generaties. Een goed voornemen voor dit verse jaar? Oh wacht, nee, ‘vers’, dat staat natuurlijk haaks op jullie voorkeur van ‘lang houdbaar’ dankzij allerlei toevoegmiddelen. Jullie marktbewerking voor vleesvervangers is in ieder geval niet langer houdbaar.


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page