top of page

Vlees: minimumprijzen voor producenten - wettelijk verplicht?

Baden-Württemberg heeft een aanvraag ingediend voor minimumprijzen voor vleesproducenten. De vleesindustrie wijst het voorstel af omdat het ver van de markt ligt.


Met een wetsvoorstel in de Bondsraad moeten erkende verenigingen van producentenorganisaties de mogelijkheid krijgen om bindende minimumprijzen per kilogram slachtgewicht voor vlees vast te stellen voor hun aangesloten producentenorganisaties en hun aangesloten producenten .


“Op deze manier kan de aanbodzijde in de vleessector worden versterkt. Omdat economische productie een basisvereiste is, zodat dierenwelzijn op lange termijn kan worden gegarandeerd, ”zei de minister van Landbouw van Baden-Württemberg, Peter Hauk, die de aanvraag indiende.


Voor de veehouders die in de producentenorganisaties zijn gegroepeerd , zou de uitvoering van deze maatregel betekenen dat zij hun dieren niet langer voor de slacht onder de vastgestelde minimumprijs mogen verkopen.


Op eigen verantwoordelijkheid minimumverkoopprijzen instellen?

Hauk zei vrijdag (12 februari) in Berlijn over het gepresenteerde initiatief van de Bondsraad: “Consumenten stellen steeds hogere eisen aan voedsel en dus ook aan hun producenten. De gevoeligheid is bijzonder hoog bij vlees. Een grote vraag naar dierenwelzijn is correct, maar het is niet gratis beschikbaar. "

De minister vervolgt: “Voor elk stukje vlees sterft een dier, dat moet duidelijk worden gemaakt aan de consument. Dat betekent ook dat we dieren weer meer waardering moeten tonen, zeker als het gaat om de prijs van vlees . Om onze boeren te versterken, steunt de EU hun verenigingen Producentenorganisaties. Hier zien we een goed uitgangspunt om producenten de mogelijkheid te geven om zelfstandig hun minimumverkoopprijzen te bepalen. "

Een duidelijk voordeel van het wetsvoorstel is volgens hem dat de producenten meer speelruimte hebben en flexibeler kunnen reageren op marktontwikkelingen en afwijkende regionale omstandigheden dan bij procentuele belastingheffingen of rigide hoeveelheden het geval zou zijn. Daarnaast blijft de verantwoordelijkheid voor de verdere ontwikkeling en vormgeving van het assortiment en het verbeteren van de marktpositie in handen van de producenten zelf.

De aanvraag wordt nu besproken in de bevoegde gespecialiseerde comités van de Federale Raad.


Fleischwirtschaft wijst het initiatief af omdat het ver van de markt verwijderd is

De vleesvervaardiging (VDF) omschreef het voorstel als "ver van de markt". Vanuit het standpunt van Heike Harstick, algemeen directeur van de VDF, is het wetsvoorstel verre van dichtbij. Vanuit het standpunt van de VDF zal een vaste minimumprijs voor Duitse eigenaren van gezelschapsdieren niet kunnen prevaleren in de Europese competitie. De vereniging gaat er niet vanuit dat er per soort alleen een vereniging van producentengroeperingen zal ontstaan , die dan een minimumprijs zal vaststellen. Er zullen dus verschillende minimumprijzen zijn. Afhankelijk van de marktsituatie zullen de producentenorganisaties dus met elkaar concurreren - hetzij voor de producenten, hetzij voor de verkoop van de dieren. Dit zal de verenigingen dwingen hun minimumprijzen voortdurend aan te passen.

Bovendien mag geen enkele houder van dieren zijn dieren aan een slachthuis verkopen voor minder dan de minimumprijs. Tenzij hij niet tot een producentengroep behoort of de producentengroep verlaat.

Of een minimumprijs die hoger is dan de marktprijs die zonder deze regulering zou ontstaan, überhaupt op de markt kan prevaleren, hangt volgens de VDF-beoordeling enerzijds af van het aantal veehouders dat aan een dergelijke prijsbinding is onderworpen. Aan de andere kant kan het voorgestelde model alleen werken als het vlees tegen overeenkomstig hogere prijzen kan worden verkocht. "Beide lijken onrealistisch", aldus de directeur van VDF.

Ook voorziet de wet niet in een verplichte aanwending van het extra inkomen (prijsverschil tussen minimumprijs en normale prijs) voor dierenwelzijnsmaatregelen. Het doel om dierenwelzijn te verbeteren kan op deze manier niet worden bereikt, schrijft de Vereniging in een verklaring.


Met materiaal van het Ministerie voor Plattelandsgebieden en Consumentenbescherming Baden-Württemberg en de Vereniging van de Vleesindustrie (VDF) ( Bron : https://www.agrarheute.com/markt/tiere/fleisch-mindestpreise-fuer-erzeuger-per-gesetz-578204 ) - Vertaald uit Duits met Google


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page