top of page

Wat is natuur? - Zinnige Onzin - 04-09-2022

Ik heb het opgezocht. Natuur is alles wat er groeit en bloeit. Ongeacht of het al dan niet voorkomt onder invloed van menselijk handelen en met uitzondering van cultuurgewassen.

Dat is een hele mond vol.

Maar wat is dan een cultuurgewas? Een cultuurgewas, cultuurplant of ergasiofyt is een plantensoort die voor menselijk gebruik wordt geteeld.


Duidelijk.

Nu leven we tegenwoordig in een tijd waarin iedere gek met een halve groene vinger al denkt dat hij of zij deskundige op natuurgebied is. Heel Nederland, en vooral de landbouw, moet lijden onder de dictatuur van deze Groene Khmer. Groeperingen die alle vaste waarden aan de kant willen schuiven om alles wat in hun ogen natuur lijkt te kunnen "beschermen". Vaak zwaar gesubsidieerde door onze staat zelf en/of de beruchtte Postcodeloterij.

Hun huidige toverwoord is "stikstof". Noem dit codewoord en alles moet wijken. Want stikstof en natuur gaan volgens hun samen als diesel en Tesla.

Compleet niet dus.

Gelukkig hebben we nog mensen met een enigszins nuchter verstand in ons landje. Mensen die niet door randstedelijke en groen (s)linkse onkunde en onwetendheid zijn verziekt. Mensen die weten dat je beter MET dan TEGEN de natuur kunt werken. Deze mensen, boeren genaamd, zijn in protest gegaan tegen het huidige belachelijke stikstofbeleid en hebben er zo een onderhandelingspositie weten uit te slepen.

En net nu die logica ook een beetje bij het praatclubje van stikstofonderhandelaar Remkes begint door te dringen? (Stikstofminister Van der Wal doet ook mee maar die snapt nog niet eens wat ze zelf zegt.)

Net op dat moment wordt er een nieuw stikstofrapport bekend gemaakt. "Stikstofproblemen op Veluwe groter dan gedacht!!"

Een "nieuw" VN-rapport zelfs!! Door "internationale" wetenschappers opgesteld! En gij geleufd da?

Twee Nederlanders (werkzaam bij hetzelfde "groene" onderzoeksbureau) en een Duitser hebben een studie van oude studies gemaakt en hun samenvatting van oud nieuws snel even gepresenteerd.

Wat toevallig. Het onderzoek is in het Engels geschreven (?), ligt bij de NOS (?) en moet nog eerst in het Nederlands worden vertaald om daarna door Nederlandse wetenschappers worden bestudeerd en op waarde geschat. Dat klinkt meer als een ruk aan de noodrem.

Maar het gepresenteerde rapport gaat over de Veluwe. En de Veluwe is eigenlijk geen natuur.

Dat is een cultuurlandschap. In het verleden ontstaan door overbegrazing met schapen, het afplaggen door boeren, het beplanten met bomen door rijke families voor de jacht, het volplanten met bomen voor de mijnbouw en het wild rondrazen met tanks door ons leger. De Veluwe is eigenlijk gewoon een door de mens gecreëerd cultuurgebied!

En dus geen natuur!! Want er is domweg geen echte ongerepte natuur in dit kleine landje.

Het is er wel mooi. Prachtig zelfs. Maar het is cultuurgebied in ontwikkeling tot natuurgebied.

Neem een zandbak, een parkeerplaats of voor mij part een openluchtzwembad. Omhein het, doe 10 jaar niets en het is er groen van het gras en de struiken. Dat valt niet tegen te houden. DAT is natuur!!


Maar dat krijg je er bij de bovenkamertjes van onze Groene Kmher niet in. Want dan is hun verdienmodel weg. Natuur is mooi. Maar het moet wel geld opleveren. Bij hun dan.

De mens, lees Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en gelijksoortige "landschapsbeheerders" wensen, willen en krijgen de taak om hier de "wensnatuur" van 100 jaar geleden in stand te houden. En dat zijn heide en zandverstuivingen.

Moedertje Natuur heeft daar echter geen boodschap aan. Die wil door in haar ontwikkeling en dus ook door naar de volgende fase. Van heide naar struikgewas naar bos.

Waarbij het stikstofverhaal vast wel iets invloed op haar plannen zal hebben. Maar ze laat zich echt niet afremmen door menselijk ingrijpen. In welke vorm dan ook.

Wat is dus het verschil tussen een natuurgebied en een cultuurgebied? Natuur moet je zijn gang laten gaan. Dan floreert het. Dat heet evolutie. De sterkste wint en zal overleven. Dan is het natuur. Cultuur is anders. Die moet je onderhouden en subsidiëren.

En dat is exact de reden waarom men hier zoveel van die "natuurlijke" cultuurgrond wil hebben.

Zo verdienen ze geld! Geld om nieuwe grond te kopen. En geld om zichzelf en hun groene dromen in stand te kunnen houden.

Ten koste van die andere groene sector.

De Nederlandse landbouw. Al jarenlang koploper in kwaliteit, efficiëntie, innovatie en kringlooplandbouw. Koploper op cultuurgrond. Koploper in natuuronderhoud.

Nee. Een rapportje meer of minder zal de uiteindelijke uitslag niet beïnvloeden. Wel vertragen. Want dat is hun tactiek. Overrompel de vijand met karrevrachten aan dossiers en onderzoeksrapporten. Opgesteld door oogklep-onderzoekers. En vertraag totdat de vijand, compleet murw gebeukt, afhaakt. Dat is hun cultuur.


Maar dan vergissen ze zich in de boeren. Ze zullen af en toe een slag verliezen. Maar het gaat er uiteindelijk om wie deze stikstof-oorlog wint. En na eeuwenlang vechten tegen water, droogte, ziektes, plagen en overheersers hoef je de boeren het vechten niet meer te leren. Een "slag" verliezen is niet erg. Het gaat tenslotte om de winst van de "oorlog". Ze blijven strijden! Want dat zit na al die eeuwen, vast in hun natuur.....

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page