top of page

Wat je aan kennis uitdraagt over voedsel moet wel kloppen

Louise Fresco zaait verwarring met haar opvattingen over voeding, betogen Patrick Deckers, Jan Rotmans, een groep artsen en diëtisten. Een mens doet er beter aan om minder vlees en zuivel te eten.


Wetenschapper en schrijfster Louise Fresco krijgt in AD (28-1) alle ruimte om over ‘ons voedsel’ te praten, naar aanleiding van haar nieuwe boek. Ze doet dat bijna luchtig en geeft je het gevoel dat er niet zoveel aan de hand is met ons eetpatroon vol vlees en zuivel. Dat is niet zo.

Dat is wel degelijk zo, aangezien we zo al 2.2 miljoen jaar eten en de voordelen ervan duidelijk zichtbaar zijn. Onze hersenen bijvoorbeeld, danken we aan het eten van dierlijke eiwitten. Niet voor niets hebben veganisten zoveel last van moodswings, neerslachtigheid en depressies. https://time.com/4252373/meat-eating-veganism-evolution/

In Nederland wordt de wetenschappelijke consensus over gezonde voeding samengevat door de Gezondheidsraad en door het Voedingscentrum vertaald naar de bevolking. De kern van het advies is helder: ‘om te eten volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon. (...) Het is overtuigend aangetoond dat daarmee op bevolkingsniveau gezondheidswinst te boeken is’.

Zowel de gezondheidsraad als het Voedingscentrum hebben nooit zelf onderzoek gedaan, zij baseren hun conclusies op oude en achterhaalde studies die niet langer relevant zijn. Verder zijn beide beïnvloedbaar door mensen als Marianna Thieme en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.



Al in 2015 hebben topvoedingswetenschappers van onder meer de universiteit van Harvard en Yale voedingspatronen, zoals paleo, ketogeen, plantaardig en koolhydraat-arm, met elkaar vergeleken. De conclusie was dat ze voornamelijk overeenkomen. Ze zijn samen te vatten in drie simpele tips: eet onbewerkt, niet te veel en voornamelijk plantaardig. Deze wetenschappers waren niet de TOP, ze kwamen er zelfs niet in de buurt. Zij deden wat wij noemen Cohortonderzoeken. Daarbij spelen zoveel factoren mee, die niet worden meegerekend door de onderzoekers, dat de uitkomst van deze wetenschappelijke onderzoeken nauwelijks meetelt.


Met of zonder havermelk

Vanuit dat vertrekpunt betreuren wij het dat Fresco zoveel mensen in hokjes plaatst. Ze categoriseert je op basis van of je je koffie met of zonder havermelk drinkt. Mensen die geen vlees eten, doen dat niet ‘omdat ze zich beter voelen dan anderen’. Zij willen niet bijdragen aan de schade en het leed die vleesproductie en -consumptie veroorzaken voor mens, dier en milieu.


Fresco zegt belang te hechten aan toetsbare feiten, die ze ‘als geen ander’ kent. Sommige daarvan zijn achterhaald. Zoals de bewering dat dierlijke eiwitten essentieel zijn, in elk geval voor ouderen en kinderen. Het is allang aangetoond dat je volwaardig plantaardig kunt eten en al je bouwstenen voor eiwitten binnenkrijgt. Wereldwijd zijn diëtisten het daarover eens. Onbewerkt én plantaardig eten heeft positieve effecten op je gezondheid. BULLSHIT! - https://lindaicttraining.wixsite.com/apvdd/post/study-meat-consumption-is-positively-associated-with-life-expectancy

Dierlijke eiwitten verhogen het risico op kanker, hart- en vaatziekten – en Nederlanders eten zo’n 50 procent meer eiwit dan wordt aangeraden. De relatie tussen bewerkt rood vlees en kanker is zó overduidelijk dat de WHO van ‘kankerverwekkend’ spreekt. Dat zelfde WHO heeft deze conclusie ingetrokken. https://lindaicttraining.wixsite.com/apvdd/post/experts-were-paid-to-lie-to-you-and-say-butter-and-meat-cause-heart-disease-not-sugar-and-seed-oils https://lindaicttraining.wixsite.com/apvdd/post/highly-nutritious-meat-substitutes-on-the-market-cannot-be-absorbed-by-the-human-body-study-flags


Impact van vlees eten

Als individu draag je positief bij door dierlijke producten te laten staan. De productie van vlees stoot ongeveer negentig keer zo veel broeikasgassen uit als die van plantaardige eiwitten. De vlees- en zuivelproductie legt ook een enorm beslag op ons landoppervlak: 77 procent van alle landbouwgrond is voor vee of veevoer, terwijl het 18 procent van onze dagelijkse energiebehoefte levert. Dat deze grond niet geschikt is om gewassen op te produceren voor menselijke consumptie, laat je handig weg. Als we de helft van onze rundvleesconsumptie minderen zou ontbossing 80 procent afnemen. Door de impact te ontkennen van minderen met dierlijk eten ontmoedigt Fresco mensen om iets te doen aan het klimaatprobleem. Dat is onjuist, onverantwoord en zeer teleurstellend.


Je weet waar SOJA vandaan komt?


Kortom, in een hoofdzakelijk plantaardig voedselsysteem is er minder klimaat- en gezondheidsschade en meer voedselzekerheid voor tien miljard mensen.

Een wetenschapper heeft de verantwoordelijkheid om kennis juist te vertalen naar de burger. Het siert Fresco niet verwarring te zaaien. De boodschap is best eenvoudig: eet onbewerkt, niet te veel, en voornamelijk plantaardig.


Patrick Deckers (caringdoctors.org), Jan Rotmans (hoogleraar duurzaamheid Erasmus Universiteit) en Wendy Walrabenstein (pan-nl.org).

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page