top of page

Weer 'bom' onder stikstofbeleid, grote onzekerheid bij boeren

Een flinke tegenvaller voor veel boeren. Een Friese boer mag van de rechter zijn melkveebedrijf niet uitbreiden. Er is onvoldoende bewijs dat de milieutechnieken die de boer wil gebruiken genoeg stikstof verminderen. "Dit kan gevolgen hebben voor veel agrarische bedrijven."



Boeren protesteren niet meer massaal in Den Haag en deze maand is er een nieuwe stikstofwet aangenomen, maar het gedoe rond stikstof is nog altijd niet voorbij.

Dat heeft een boer uit het Friese Dongeradeel nu aan den lijve ondervonden. In februari kreeg hij nog toestemming van de provincie om uit te breiden: de boer wilde een loopstal gaan bouwen.


Te veel stikstof

Wie zijn boerenbedrijf wil uitbreiden moet er volgens de wet voor zorgen dat er geen extra stikstof bijkomt. Te veel stikstof, en dat is er in Nederland, is namelijk slecht voor de natuur. De boer koos daarom voor technologie die ervoor zou zorgen dat er geen extra stikstofuitstoot zou komen door de uitbreiding.

Maar volgens milieudeskundige en activist Johan Vollenbroek kun je grote vraagtekens zetten bij de werking van die technologie. Vollenbroek stapte daarom naar de rechter om de vergunning van de Friese boer aan te vechten.


Streep door uitbreiding En met succes: de rechter heeft een streep gezet door de vergunning van de boer en daarmee door de uitbreiding van zijn stal. Volgens de rechter is het niet zeker genoeg dat de uitbreiding van de stal geen negatieve gevolgen heeft voor de beschermde natuurgebieden. Vollenbroek, de man die politiek Den Haag al eerder dwong om wat aan de hoeveelheid stikstof in Nederland te doen, zegt dat de uitspraak 'opnieuw een bom legt onder het stikstofbeleid van het kabinet'.


Rechter legt opnieuw bom onder stikstofbeleid van kabinet: vandaag is door rechtbank uitspraak gedaan in ons beroep tegen een natuurvergunning van provincie Friesland met als gevolg dat geen uitbreidingen van veehouderijbedrijven kunnen worden toegestaan:

Johan Vollenbroek (@j_vollenbroek) March 12, 2021


'Zeer ingrijpend' De rechtbank wijst, net als Vollenbroek, op een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, vertelt advocaat Rachid Benhadi. Daarin wordt geconcludeerd dat emissie-arme stallen mogelijk veel minder 'emissie-arm' zijn dan waar eerder vanuit werd gegaan. Terwijl het ministerie nog uitgaat van 'oude cijfers' en dat die staltechnologie wel voldoende stikstof vermindert. Volgens advocaat Benhadi heeft de rechter een zeer ingrijpende uitspraak gedaan. "De rechter zegt: de provincie baseert zich op uitstootcijfers van het ministerie. Maar of die cijfers kloppen is niet zeker."

Gevolgen voor veel boeren "En daarmee zegt de rechtbank eigenlijk: je kunt niet meer uitgaan van de wetgeving van de minister. Dat is wel een hele verstrekkende conclusie. En het kan gevolgen hebben voor veel agrarische bedrijven." Advocaat Franca Damen, die regelmatig boeren bij staat, sluit zich daarbij aan. "Dit gaat zeker impact hebben." En misschien blijft het niet bij de melkveehouderijen. Ook bij technieken die gebruikt worden in varkensstallen zijn eerder vraagtekens gezet. Het is dus de vraag of andere boeren nu ook worden teruggefloten, zegt Damen.



2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page