top of page

Weidevogel heeft het moeilijk in Utrechtse natuurgebieden: ‘Vossenjacht moet weer mogelijk worden’

LOPIK - Van de woorden ‘noodklok luiden’ moet Maarten van Beek van de agrarische natuurvereniging Lopikerwaard (ANV) eigenlijk niets hebben, maar stiekem luidt hij hem toch. Hij maakt zich ernstig zorgen over de weidevogel in de Lopikerwaard nu er niet meer op vossen gejaagd mag worden. Hij ziet dit jaar meer lege nesten dan vorig jaar. “Zonde. Een beetje predatie hoort bij de natuur. Maar de schaal waarop dat in deze hoek van de polder gebeurt is veel te groot.”


Van Beek loopt elke dag door de Lopikerwaard. Gewapend met een verrekijker, telefoon en zijn multifunctionele horloge (die terwijl hij loopt ook data over de weidevogel bijhoudt) speurt hij de omgeving af op zoek naar weidevogels. “Kijk, daar vliegen twee kievieten op! Ze beschermen hun nest voor een kraai die op jacht is.”


Meer lege nesten

Het blijft een mooi plaatje om te zien, vindt Van Beek. Hij zou in de toekomst graag blijven kijken naar dit tafereel maar maakt zich ernstige zorgen over hoe vaak dat straks nog kan. Sinds er niet meer op vossen gejaagd mag worden, ziet hij steeds meer lege of kapotte nesten. “In het begin van het broedseizoen ging het nog aardig maar het werd al snel minder. Ik denk dat dat komt omdat we niets meer mogen doen aan de vos."

Want jagen, dat mag niet meer. Eerder dit jaar gaf de rechter twee dierenbelangenorganisaties gelijk. De ontheffing voor het jagen op vossen werd ingetrokken.


De populatie vossen in de Lopikerwaard was net op peil. Zonder jacht verwacht Van Beek dat het aantal vossen rap gaat toenemen. “Ze krijgen nu allemaal jongen en dat betekent dat je volgend jaar een explosie krijgt van het aantal paren.” Heeft de weidevogel dan geen kans meer? “Het wordt wel erg hard werken volgend jaar.”

Geen stijgende lijn meer in Eemland


Dat beaamt Wilhelm Bos, gebied coördinator van Collectief Eemland. De weidevogel doet het al jaren bovengemiddeld goed in dit gebied. Waar er in de rest van Nederland een daling is te zien in aantal weidevogels, is er in het Eemland een stijgende lijn te zien. Tot nu.



Maarten van Beek vindt een groot stuk schil. Een aanwijzing dat het nest is leeggegeten.© RTV Utrecht / Hester Ramaker


“Aan de Eemnesserkant zijn minder vogels te zien. Aan de kant van Bunschoten zitten we op het gemiddelde”, vertelt Bos. “De vos is enorm effectief in eieren opsporen en dan blijft er ook weinig over. Als je van weidevogels houdt vind je de vos een mooi beest maar niet in weidevogelgebied. Dat we ons zorgen maken, is helder.”


‘Weidevogel deed het, ook met vossenjacht, niet goed’

Fauna4Life spande samen met Animal Rights een rechtszaak aan over de ontheffing van de vossenjacht. Volgens hen is het schieten van vossen niet nodig. “Het aantal weidevogels is de afgelopen jaren flink afgenomen, ook toen er wel geschoten werd op vossen. Dus het maakt niet uit of er op ze gejaagd mag worden of niet”, zegt Pauline de Jong van Fauna4Life.


“Om de weidevogel te laten overleven, moet er een optimale leefwereld voor hen zijn en daar wordt te weinig aan gedaan.” Volgens De Jong wordt er te veel nadruk gelegd op de vos, terwijl de weidevogel meer natuurlijke vijanden heeft, zoals kraaien of ratten. Ook ligt er een taak bij de boeren. Met het terugbrengen van de vossenjacht is de weidevogel nog niet gered.


'Ik voorzie een drama'

Van Beek is het niet eens met de dierenbelangenorganisatie. “In de Lopikerwaard kiezen we met zijn allen voor de weidevogel. Waar je kiest voor weidevogelbeheer, zal vossenjacht een noodzaak zijn. Dan moet je doen wat nodig is. Doe je dat niet, dan is het nog maar de vraag of weidevogelbeheer nog mogelijk is.”

Bos is het daar helemaal mee eens. “Als er in het komende najaar geen ontheffing komt voor de vossenjacht, voorzie ik een drama.”

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page