top of page

WETENSCHAP - Vertrouwelijk onderzoek TNO maakt gehakt van RIVM-model

Foto van schrijver: Linda van KollenburgLinda van Kollenburg


Het ministerie van LNV heeft van TNO een rapport ontvangen waarin onderzoek gedaan is naar de betrouwbaarheid van het AERIUS rekeninstrument van het RIVM. Deze calculator wordt gebruikt om de zogenaamde Kritische Depositie Waarde (KDW) te berekenen. Stikstofverbindingen die in de lucht ontstaan, zoals ammoniak, belanden uiteindelijk weer op de grond. De KDW geeft vervolgens aan of deze depositie ‘kritisch’ is. Boven een bepaalde (berekende) waarde wordt deze depositie als ontoelaatbaar gekenmerkt en moeten boeren en koeien verdwijnen om dat te voorkomen.


Uit het onderzoek van TNO blijken twee zaken: de nauwkeurigheid van de berekende KDW neemt af naarmate de afstand tot de bron afneemt, en de nauwkeurigheid neemt af naarmate het aantal bronnen kleiner is. Met andere woorden: de berekende scheet van een koe geeft een veel nauwkeurige kritische waarde op 20 meter afstand, dan op 20 kilometer afstand. Toch rekent AERIUS ook met de impact van die scheet op 20 kilometer afstand. De tweede stelling is ook helder: het maakt nogal wat uit of er sprake is van 1 scheet van 1 koe, of van 100 scheten van 100 koeien.


Wat TNO vervolgens in het rapport uitlegt is dat het bewijs dat die scheet op 20 kilometer afstand nog invloed heeft niet geleverd wordt door metingen die dat bevestigen, maar door berekeningen of metingen in de lucht of neerslag op 20 kilometer afstand. Dit is al vanaf het begin van de ‘stikstofcrisis’ de kritiek van alle partijen: er zijn nauwelijks tot geen metingen die de berekende waarden uit AERIUS kunnen bevestigen, er wordt blindgevaren op de berekende uitkomsten zonder dat deze getoetst (kunnen) worden.



Vervolgens constateert TNO dat er een rekenkundige ondergrens van 0,005 mol/ha/jaar is gekozen om software technische redenen, echter een wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt volledig. Zou de ondergrens namelijk hoger liggen, dan zal de software met veel meer getallen moeten rekenen, wat de bruikbaarheid van het model ernstig zou beïnvloeden. Niet de realiteit vormt dus de basis, maar de soft- en hardware beperkingen.



De eindconclusie van TNO is verpletterend: de rekenkundige nauwkeurigheid van AERIUS is net zo groot als de ‘ruis’ die kan optreden. Simpel uitgelegd: de koeienscheet die volgens het model nog invloed heeft op 20 kilometer afstand valt compleet weg in alle andere factoren die eenzelfde meetwaarde zou opleveren.



Advies TNO: neem de grenswaarden van het buitenland over

TNO geeft in het (vertrouwelijke) rapport een verkapt advies: gebruik voor de KDW de grenswaarden zoals deze in het buitenland gehanteerd worden, deze zijn vele malen realistischer. Opgemerkt dient ook te worden dat de KDW-grenzen door het ministerie eigenhandig nog scherper gesteld zijn dan AERIUS van het RIVM al berekent, wat maakt dat er in Den Haag in een compleet papieren werkelijkheid geleefd wordt.

Daarbij dient opgemerkt te worden dat ook dit rapport ergens in een la is verdwenen in Den Haag, en dat bij de verplichte openbaring weer alle trucs zijn uitgehaald: vrijgegeven in een lage resolutie en dus moeilijk leesbaar én ongeschikt gemaakt voor OCR software, zodat de doorzoekbaarheid ernstig belemmerd is. Bron : https://indepen.nl/vertrouwelijk-onderzoek-tno-maakt-gehakt-van-rivm-model/

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page