top of page

Zinnige onzin

Even geleend van Farmers Defence Force. Dat vind Ingeborg wel goed denk ik .


Team Avin. Hans Ubbink.


Je hoort en ziet ze nu steeds meer.

Berichten van clubjes als Dier&Recht en de PvdD. Over het zogenaamde onrecht dat "wij", de Nederlandse boeren, onze veestapel aan zouden doen. Het zal wel met de komende verkiezingen te maken hebben. De burger moet gepaaid worden. Voor geld of voor een stem. De andere kant van het verhaal is voor dit soort partijen toch niet belangerijk. Met dit geschreeuw om aandacht creëer je tenslotte geld of stemmen. En dat hebben ze nu net nodig.


Maar zouden ze er ook wel eens over nadenken wat Nederland zonder boeren zou zijn? Want dat was ook in het nieuws. Maar dan stukken kleiner.

"De Nederlandse economie laat een daling zien van 3,8%. Het is de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die dinsdag 16 februari gepresenteerd zijn. In de landbouw- en visserijsector was juist een plus te zien van 1,2%."


Aha!!

Heel Nederland boert achteruit. Behalve de landbouw en visserijsector. Die boeren nog steeds vooruit!! Iedereen mag zekers kritiek op de boeren of op de productiemethoden hebben. Want boeren zijn vaak "de" milieucrimineel, dierenbeul, etc.

Maar wat als er hier geen boeren meer zijn? Gaan mensen dan opeens stoppen met eten?

Nee toch?

Dan moeten we dus voedsel in gaan voeren. Kwalitatief vaak minderwaardiger en voor vaak hogere prijzen. Heerlijke(?) kip uit de Oekraïne en rundvlees uit de massale feedlots van Noord of Zuid-Amerika.

Al zijn die producten vaak bij lange na niet zo "eerlijk" als het (voormalige) Nederlandse product.


Maar er is meer. Dik 50.000 boeren zijn er volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Nederland. Daarmee vertegenwoordigen de boeren 0,6 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland. Inmiddels zal het aantal agrariërs minder zijn, want per dag stoppen gemiddeld drie boerenbedrijven.

Nu lijkt 0.6 % niet veel. Maar elke boer houdt wel ruim tien mensen aan het werk in Nederland. En de landbouw levert een forse bijdrage aan de handelsbalans. Per jaar exporteert Nederland voor zo’n 45 miljard euro aan landbouwgoederen.


Idealen zoals die van Dier&Recht en de PvdD zijn natuurlijk leuk maar er moet wel iets op die elektrische inductieplaat in je keukentje staan want anders is het honger lijden. Al lijken ze daar niet echt over na te denken.

Ze lijken liever zoveel mogelijk de rem op de mogelijkheden van de landbouw te willen zetten. Nu zijn boeren toch een slag apart. Eigenwijze ondernemers die begaan zijn met hun geschiedenis, grond en dieren. Er zijn dan ook weinig sectoren die zo creatief met hun mogelijkheden om kunnen gaan. Het kan natuurlijk altijd anders en beter.

Wij, de landbouw, zijn de laatste die dat zouden durven ontkennen. En we kijken en zoeken dan ook volop naar nieuwe, betere mogelijkheden. Al moet er ook bij de boer(in) wat op de tafel staan dus een (redelijk) verdienmodel zou wel prettig zijn.

Er is in Nederland zekers plek voor een aantal bioboeren en vega-telers maar niet iedere consument kan of wil daar geld voor uitgeven. Ot en Sien waren 100 jaar terug. Naar mijn idee leven wij nu.


Boeren zijn dan ook geen probleem. Boeren zijn een deel van de oplossing. Zo zie ik het.

Een Nederland zonder boeren is wel anders, maar zeer zekers niet beter. Politiek en dat soort vage, schreeuwende éénrichtings clubjes en partijen doen me aan een oud boerengezegde denken.

"Veel geschreeuw en weinig wol. Zei de duivel. En toen schoor hij een varken." De verkiezingen komen eraan. Je zult nog heel veel "gepreek" gaan horen Houdt dit gezegde de komende tijd, dan ook maar eens in je achterhoofd.....




1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page