top of page
Foto van schrijverLinda van Kollenburg

Zinnige onzin 15-04-2022 " Glyfosaat"




Het is weer trending topic. Glyfosaat Oftewel Roundup. Het product dat die grote oranje weilanden en akkers veroorzaakt.

Maar waarom is dat? Waarom zou je als boer of akkerbouwer je grond nu doelbewust "dood" willen spuiten?

Even een kleine uitleg.

Van Brussel uit is de landbouw verplicht om een vanggewas op blootliggende grond te telen. Blootliggende grond is grond waar de winterdag geen gewas op staat. Na de oogst van het gewas in de herfst blijven er vaak nog "ongebruikte" nutriënten in de bodem achter. Nutriënten die niet zijn opgenomen en die gedurende de winter zouden kunnen uitspoelen naar het grondwater.


Door nu een vanggewas te telen, een gewas dat die laatste nutriënten in de winter nog even "opvangt" voor zijn eigen groei, kunnen deze niet uitspoelen. En als je dat vanggewas in het voorjaar weer onderploegd dan komen de nutriënten opnieuw vrij voor het komende groeiseizoen. Voor het dan te telen gewas. Een win/win situatie.


Maar!

Door de natte maand maart kon het in het najaar gezaaide vanggewas vaak niet mechanisch worden bewerkt. Dus kapot worden gemaakt om onder te kunnen ploegen. Omdat het land te nat was.

En een lang gewas onderploegen lukt niet. Het vanggewas bleef echter wel groeien waardoor het meer massa kreeg en het dus ook steeds moeilijker machinaal te verwerken is. En daarbij zijn er nog de hoge dieselprijzen. Een paar liter glyfosaat is nu al gauw goedkoper dan ...tig liter diesel voor in je trekker met een zware achter hangende grondbewerkingsmachine.


Ook telt het feit dat veel gewassen in april en mei gezaaid of gepoot moeten worden. De tijd begint te dringen dus. Dat alles maakt het voor de boer al gauw interessant om voor de zekerheid van glyfosaat te kiezen.


Maar Nederland wonen, naast 18 miljoen bondscoaches en virologen, schijnbaar ook nog eens 18 miljoen chemici en milieudeskundigen. En allemaal hebben ze een mening over glyfosaat. Maar de meeste van die deskundigen hebben ook bar weinig kennis.

Nee. Al die gele velden zijn niet mooi. Maar wel heel goed zichtbaar. En dus is de boer in deze weer een makkelijk slachtoffer om even lekker zwart te maken.

Boertje-bashen voor gevorderden.

Een makkelijk slachtoffer voor de "groene" natuurclubjes die zichzelf willen profileren. Een makkelijk slachtoffer voor de consument met een "mening". Al is die mening vaak op onwetende kennis gebaseerd. En gaat bij bij de meeste zelfbenoemde deskundigen het AH-groentetuintje zelfs nog dood in de vensterbank.


Is Roundup nu schadelijk dan??

Er zijn net zoveel onderzoek die het voordeel, als die het tegendeel bewijzen. Maar gebruik is (nu nog) wettelijk toegestaan dus het mag gewoon. En er staat geen enkel waarschuwingsteken op een bus Roundup. Op de meeste middelen in je keukenkastje staan meer rode kruizen.

In koffie zitten ook kankerverwekkende stoffen. Oei!!! Anticonceptie en make-up kunnen indirect ook uitspoelen naar het grondwater. Oei!!! Met de auto naar de sportschool 2 kilometer verderop gaan is ook vervuilend. Oei!!! Die city-trip van 65 euro is ook niet goed voor het milieu. Oei!!! Hoeveel moet ik er nog noemen??

Onze huidige, luxe levenstijl is grotendeels te danken aan ons goedkope voedselpakket.

Te goedkoop. Schrap alle gewasbeschermingsmiddelen maar en binnen 10 jaar, of eerder, staan de meeste klagers weer jankend op de stoep omdat hun voedsel nu onbetaalbaar is geworden. Daar helpt je geen "groen" voedselbos aan.

De natuur in de wereld krijgt op dit moment stevige klappen. Dat weten we allemaal. De mens, de Nederlander, is door en door verwend met zijn eeuwige klaagzang over van alles en iedereen. Koop biologisch, koop rechtstreeks bij de boer, koop producten alleen uit Nederland. Betaal een paar cent meer en bewijs dat de natuur boven je portemonnee gaat. Maar dat is nergens in de verkoopcijfers terug te vinden. Dus wie is hier nu de verwijtende huichelaar?

Is glyfosaat slecht?

Het is in ieder geval geen rozenwater. Maar er zijn nog heel veel andere zaken die veel en veel slechter zijn. Zaken die de eigen luxe leefstijl van de huidige consument rechtstreeks beïnvloeden. Misschien kan die "deskundige" consument zich ook eens, groen en geel aan zichzelf gaan ergeren.....


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page