top of page

Zonder vlees is er simpelweg niet genoeg voedsel om alle mensen te voeden

AAGTEKERKE - Varkenshouder Gert van Dam uit Aagtekerke mengt zich in de discussie over het nut van de veehouderij. Hij ziet die als een onmisbare schakel in onze voedselketen.



De voornaamste reden is dat simpelweg het grootste deel van de landbouwgronden ongeschikt is voor de teelt van gewassen die direct voor de menselijke consumptie geschikt zijn. Dat kan komen doordat het zware klei, veen of zand is. Die grondsoorten kunnen we niet veranderen daar hebben we het mee te doen. De overheid kan dus wel heel graag willen dat we aan een eiwittransitie beginnen, maar dat is niet zo makkelijk in de zware klei.


Tarwe is prima veevoederproduct

Gras bijvoorbeeld is niet heel kieskeurig op welke grond het groeit, heeft weinig mechanisatie nodig en ook weinig gewasbeschermingsmiddelen. Het is dus een robuust gewas met opbrengstgarantie (voedselzekerheid). Dat geldt ook voor tarwe, dat vaak als rustgewas dient tussen twee intensievere teelten om de bodem weer even te herstellen van bijvoorbeeld bietenteelt. Vaak is één op de vier teelten tarwe. Ook tarwe is tamelijk robuust, er komt eigenlijk altijd wel opbrengst vanaf tussen de 9 en de 11 ton. Het aantal zonuren in Nederland is vaak onvoldoende voor goede baktarwe maar het dient prima als veevoederproduct. Ons Nederlandse klimaat is vooral heel geschikt voor gras, maar tarwe en snijmais gaan ook prima.


Door de bek van een dier Voedergewassen moeten eerst door de bek van een dier voordat ze geschikt zijn voor het menselijke verteringssysteem. De bewerking van de voedergewassen kost daardoor nauwelijks energie. De dieren doen dit. Het is een ingewikkeld systeem, daarom hebben bijvoorbeeld koeien ook vier magen. Wij mensen zouden niets kunnen met gras. De immuniteit van het dier zorgt ervoor dat het vlees verantwoord groeit. Dat is heel iets anders dan chemische processen in een laboratorium waar geen immuniteit is die de producten beschermt tegen indringers zoals bacteriën. Je kunt van een gezond dier geen ongezond product krijgen.

Je kunt van een gezond dier geen ongezond product krijgen Gert van Dam

De eiwitten die een dier produceert zijn absoluut niet te vergelijken met plantaardige eiwitten. Je kunt dit het beste vergelijken met een regenton van hout. Doordat alle houten latjes rondom een dichte bak vormen, kan er water in opgeslagen worden. Maar als er één plankje ontbreekt, loopt hij leeg. Zo werkt het ook met eiwitten. Je kunt alleen eiwit bouwen door van alle bouwstenen van eiwit (aminozuren) er één binnen te krijgen. Ontbreekt er één bouwsteen, dan kun je geen eiwit bouwen. In bijvoorbeeld bonen zitten wel aminozuren maar niet het volledige spectrum. Daardoor kan je lichaam weinig met die eiwitten. Vlees bevat een heel compleet spectrum aminozuren en is daarom ook enorm geschikt voor groei of lichaamsonderhoud. Vlees is heel compleet en daarmee ook goed voor het zenuwstelsel en de hersenen.

Veehouderij helpt voedselverspilling tegen te gaan Ook over voedselverspilling is veel te doen de laatste jaren en terecht. De veehouderij helpt enorm om voedselverspilling tegen te gaan. Ik noem enkele voorbeelden: plantaardige olieën worden geperst uit zaden van bijvoorbeeld de zonnebloem of soja. De restproducten zijn nog prima grondstoffen voor de veehouderij. Of bijvoorbeeld afvalstromen uit de bakkerij. Bloem wordt gebruikt om brood te bakken maar kaf en vezels zijn ook prima veevoer. En bij bierproductie houd je bierborstel over. Ook dat is super geschikt als veevoer. Benzineauto’s zijn sinds enkele jaren verplicht om E10 benzine te tanken. Dat betekent dat er 10 procent ethanol in de benzine gemengd is. Deze ethanol word gemaakt door middel van vergisting van mais of tarwe. De restanten hiervan zijn ook weer veevoer. Met al deze afvalstromen maakt de veehouderij weer een prachtig hoogwaardig stukje voedsel. Ik heb nog niemand gehoord die al deze reststromen efficiënt weet te gebruiken zonder de veehouderij, laat staan wat we met al die gronden moeten doen die alleen maar geschikt zijn voor veevoedergewassen.

Niet alles kan overal Al die grote vlaktes zoals de pampa’s en de outback van Australië zijn alleen maar geschikt voor vleesproductie. We zouden enorme honger krijgen als we die vleesproductie niet meer zouden accepteren. Er zou simpelweg onvoldoende grond op de aarde zijn om alle mensen te voeden. Vader Arie (links) en zoon Gert van Dam bij hun varkensstal in de omgeving van Aagtekerke. © Ruben Oreel © R Oreel “Niet alles kan overal” zei Johan Remkes in een rapport, en daar ben ik het helemaal mee eens. In Spanje zijn ze goed in sinaasappels telen, in Brazilië zijn ze goed in koffie en sojabonen telen, Mexico is goed in het telen van avocado’s , Zuid Amerika is ster in bananen telen, en in Nederland zijn we ster in vlees en zuivel! Zeker nu door de oorlog in Oekraïne moeten wij in Nederland beseffen hoe belangrijk voedsel is. Daar moeten we echt niet mee sollen. Het is geen vanzelfsprekendheid dat de supermarkten vol blijven! Bron : https://www.pzc.nl/opinie/zonder-vlees-is-er-simpelweg-niet-genoeg-voedsel-om-alle-mensen-te-voeden~a270874b

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page