top of page

Zweedse baby bijna dood na eenzijdig veganistisch dieet, ouders cel in

Een Zweedse rechter heeft een man en een vrouw veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf omdat zij hun 18 maanden oude dochter op een streng veganistisch dieet hadden gezet.


Het meisje was zwaar ondervoed, en werd in februari in ernstige toestand naar een ziekenhuis in Göteborg gebracht. Was ze een paar uur later binnengebracht, dan was zij zeker gestorven, meldden artsen van het ziekenhuis. Tegen de ouders was twee tot drie jaar gevangenisstraf geëist.

Ernstige verwaarlozing Volgens de rechter waren de ouders verantwoordelijk voor 'ernstige verwaarlozing', die leidde tot een 'levensbedreigende situatie' voor hun dochter. Het meisje had door de ondervoeding allerlei levensbedreigende kwalen en was extreem vermagerd.

Het kind was grootgebracht op een eenzijdig dieet van voornamelijk moedermelk, bruine rijst en aardappelen. Volgens de vader van het kind was al het andere voedsel giftig.

Vitamine- en ijzergebrek Het kind liep daarmee wel een groot vitamine- en ijzergebrek op. Dat kon volgens de ouders worden gecompenseerd door 'zonneschijn, lachen en knuffelen', meldt de Zweedse krant Aftenbladet. De rechter wees het verweer van de man af. Volgens hem mag de alternatieve levensstijl van de ouders nooit prevaleren boven de fundamentele behoeften van een kind.

Geen vaccinaties In een verklaring van het hof is te lezen dat de ouders hun dochter wilden opvoeden als een 'wereldburger'. "Van haar geboorte hebben ze geen aangifte gedaan bij de autoriteiten, ze hebben haar nooit door een kinderarts laten onderzoeken, haar gewicht en groei laten meten. Ook hebben ze haar nooit laten inenten tegen ziektes."


Niet expres

Volgens de rechter deden de ouders wat volgens hen het beste voor het kind was en 'hebben ze hun dochter niet expres kwaad gedaan'. Maar hij vond de inzichten van de ouders 'opmerkelijk'.

Zo geloofde de moeder van het kind dat mensen zonder eten of drinken konden als ze daar fysiek en mentaal maar lang genoeg op zouden trainen.

Het kind heeft drie weken in het ziekenhuis gelegen en woont nu in een pleeggezin. Het gaat langzaam maar zeker beter met haar.


 

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) laat in een reactie weten dat het Zweedse stel terecht veroordeeld is voor het verwaarlozen van hun dochter, maar betreurt dat veganisme in een kwaad daglicht wordt gesteld. Volgens een woordvoerder 'kunnen veganisme en ouderschap prima samengaan'.


Uit de verklaring van de NVV:

'Het voorval in Zweden staat los van veganisme. Veganisme is een levensstijl waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Het is meer dan alleen een manier van eten. Veganisten dragen bijvoorbeeld ook geen leer en bezoeken geen dierentuin. Zij vinden dat alle dieren er moreel toe doen, of ze nu een huid hebben, een vacht, veren of schubben, en daarom niet gefokt, gebruikt en gedood zouden moeten worden.'

De link met veganisme is ten onrechte gelegd, vindt de NVV. "Elk kind kan ondervoed raken met een onvolwaardig voedingspatroon. Dát is een probleem, niet veganisme op zich."


 

Mail van mij aan de NVV Beste,


Ik las jullie reactie op het bericht op RTLNieuws van 18-03-2021, waar jullie stellen dat ouderschap en veganisme prima samen gaan. De praktijk bewijst natuurlijk het tegendeel en laat zien dat peuters en kleuters floreren op een dieet van vlees en groenten. Vlees bevat essentiele voedingsstoffen die in planten niet of nauwelijks voorkomen en ook nog eens van verminderde kwaliteit zijn. Dit kunnen jullie met man en macht lopen ontkennen, maar het voorval in Zweden staat niet op zich.


https://www.ad.nl/buitenland/ouders-bestraft-voor-veganistisch-dieet-baby-meisje-was-zwaar-ondervoed-en-had-geen-tanden~aef7b3ee/

- Australie 2019


https://www.jmouders.nl/baby-ondervoed-door-veganistisch-dieet/

- Italie 2018


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191221_04778068

- De VS


https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/veganisme-voor-baby-s-een-goed-idee/article-normal-897587.html

- Diëtiste aan het woord


Ik heb het tot mijn doel gesteld leugens uit de hoek van de veganisten openbaar te maken en deze hoort erbij. Nee, veganisme en kinderen gaat NIET samen, laat staan bij volwassenen!

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page