top of page

Vlees uit het laboratorium: binnenkort een reële optie?

Foto van schrijver: Linda van KollenburgLinda van Kollenburg

Vlees dat in het laboratorium wordt gekweekt, belooft echt vlees op het bord zonder dat er een dier voor hoeft te sterven. Het is al goedgekeurd in een restaurant in Singapore. Binnenkort ook bij ons?


Kipnuggets uit het laboratorium op de menukaart van een restaurant: dit nieuws baarde afgelopen december opzien. Want voor het eerst is echt vlees gemaakt van dierlijke stamcellen in een land goedgekeurd. Het vlees is afkomstig van een start-up in de VS en staat sindsdien op de menukaart in een restaurant in Singapore.


De belofte: echte smaak, meer dierenwelzijn en klimaatbescherming

Ook in Duitsland wordt intensief onderzoek gedaan naar laboratoriumvlees, want de belofte is groot: echte vleessmaak op het bord, met meer dierenwelzijn en klimaatbescherming. Momenteel is 14,5 procent van de klimaat schadelijke gassen in de wereld gerelateerd aan de vleesproductie, omdat er tegenwoordig wereldwijd driemaal zoveel vlees wordt gegeten als 50 jaar geleden. Voor de productie van laboratoriumvlees is minder energie, water en land nodig. Dat is tenminste de hoop van de uitvinder.

Sinds enkele jaren niet beschikbaar voor het grote publiek

Zal het kweekvlees uit het laboratorium straks ook in Duitse restaurants verkrijgbaar zijn? In uitzonderlijke gevallen kan het zijn, maar voor een brede massa zal het "zeker nog tien jaar duren", zegt prof. Petra Kluger, bioloog aan de Reutlingen Universiteit die daar laboratoriumvlees onderzoekt.

De biefstuk werkt nog niet

Omdat er nog een paar hindernissen zijn: enerzijds heeft dierlijk vlees een zeer karakteristieke textuur. De verhouding tussen vet en spierweefsel bepaalt niet alleen de smaak, maar vooral de indruk die een stuk vlees in de mond maakt. Gehakt voor hamburgers of vleesmassa voor kipnuggets - dat doen de start-ups vandaag al in hun laboratoria. Maar nog geen stuk biefstuk. Een oplossing in de toekomst zou 3D-printen kunnen zijn.

Kritiek op de productie van laboratoriumvlees

Aan de andere kant bekritiseren tegenstanders van "Cultured Meat" dat dieren voor laboratoriumvlees zouden sterven omdat het onder meer uit kalfsserum wordt gefokt. De meeste start-ups zeggen dat ze al alternatieven hebben gevonden voor kalverserum.

Consumenten beslissen ook

De grootste vraag is echter hoe snel het vlees in grote hoeveelheden uit het laboratorium kan worden geproduceerd. Want alleen dan kan het dierlijk vlees qua verkoopprijzen bijhouden en aangekocht worden. Het zijn uiteindelijk de consumenten die beslissen of en wanneer laboratoriumvlees een reële optie wordt.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page